Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de FAN Courier și Kaufland.
Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
În această ediție:
- cele 8 recomandări ale lunii noiembrie, selectate de Dan Radu
- lansăm Premiile Superscrieri ediția #11
- un best of de materiale despre știință și tehnologie, din Mindcraft Stories, alese de Mihai Ghiduc
- despre dezinformare, din Misreport
- campania PĂI, ȘI EU?
Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunii noiembrie este un nou membru al juriului Premiilor Superscrieri, ediția #11: Dan Radu este unul din veteranii presei locale din România, fost redactor șef și dezvoltător al rețelei de ziare locale Monitorul, printre multe altele.
Ne bucurăm că ne-a adus mai multe recomandări din presa locală în acest newsletter.
DAN RADU: „Selecția a urmărit materialele de presă mai apropiate de anchetă/dezvăluire, cu accent pe subiecte cu relevanță națională majoră și cu trimitere la fenomene sociale sau politice de actualitate, chiar dacă unele abordează cazuri singulare.”
SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE
SELECȚIE DE DAN RADU
Comoara din arhive-zeci de milioane de euro pentru scanarea celui mai intim fond de acte al României
Ionuț Stănescu (RISE Project)
Dan Radu: „O anchetă foarte complexă, ce dezvăluie rețeaua de firme controlată de fugarul Sebastian Ghiță, plecat din România încă de acum cinci ani, cu procuratura și poliția pe urmele sale. Mașinăria de aspirat bani publici, pe care a creat-o de-a lungul a mai bine de un deceniu, a lăsat în spate tipare de afaceri, care sunt replicate și astăzi în relația dintre instituțiile de stat și firmele „înrudite” cu cele pe care el le-a fondat.”
Mamă la 14 ani: O adolescentă din Bihor a devenit mămică după ce a fost violată de un consătean
Mădălina Sim (Bihoreanul)
Dan Radu: „Cazul unei minore însărcinate, fenomenul lipsei de educație sexuală din școli, familie și societate generează fenomenul mamelor minore, ce plasează România pe prima poziție într-un top european nedorit. O discuție extrem de personală cu un copil care a devenit părinte. Conține și material video.”
Singur împotriva mafiei lemnului
Alex Nedea, David Muntean (Recorder)
Dan Radu: „Tema defrișărilor ilegale, fenomen ce capătă tot mai multe accente de crimă organizată, in care se pierd vieți omenești la propriu, cu prejudicii majore ecologice si economice. Un brigadier silvic ce dorește să protejeze pădurea și să aplice legea a devenit inamicul public numarul unu al unei intregi comunități, fapt extrem de periculos într-o zonă unde au fost uciși deja trei lucrători silvici.”
Evadarea „de sub aripa lui dom’ profesor”. O radiografie a începutului profesiei de medic în Iaşi
Cătălin Hopulele (Ziarul de Iași)
Dan Radu: „Schimbarea de legislație modifică întreaga paradigmă a rezidențiatului medical românesc, cu efecte pe termen lung în întreg sistemul de sănătate. Noua ordine ar putea scoate rezidenții din chinga uneori sufocantă sau chiar distrugătoare a profesorilor coordonatori.”
Poliția Română, în misiune de autodistrugere
Andreea Pocotilă (Recorder)
Dan Radu: „Abordează fenomenul degradării fizice a corpului polițienesc din lipsa programelor de antrenament și a imaginii generale a Poliției pornind de la acest aspect. De ce avem atît de mulți polițiști grași?”
foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Stenograme DIICOT | Interlop către noua șefă a Comisiei Juridice din Parlament : „Vorbim când vreau eu”
Virgil Burlă (Europa Liberă)
Dan Radu: „O suprinzătoare dezvăluire a profilului ascuns al viitoarei șefe a Comisie Juridice din Camera Deputaților, un posibil ”insider” al lumii interlope în unul dintre cele mai importante nod decizionale din Parlament. Fenomenul controlului statului prin proxies de către crima organizată capătă tot mai mare amploare.”
Mama lui Costel Alexe și-a făcut casă pe malul lacului Aroneanu. Tipic: escrocherie cu pământul Primăriei
Cezar Moraru (Reporter de Iași)
Dan Radu: „«Mama lui Costel Alexe» continuă dezvăluirile privind activitățile președintelui CJ Iași, Costel Alexe, ce urmăresc imbogățirea personală și a familiei folosind pârghiile statului. Județul Iași a devenit o feudă personală – fenomenul capturării județelor de către baronii politici fiind o specificitate a corupției românești. Familia Alexe este un caz școală despre cum poți controla și dirija , într-un timp foarte scurt, milioane de euro din conturile primăriilor din județ către firmele de casă.”
foto: George Călin / Inquam Photos
Pana de curent, dezastrul ecologic, catastrofa naturală. Cum îi aruncă pe români lipsa de comunicare a statului în apocalipsa dezinformării
Alex Olaru (PressOne)
Dan Radu: „O analiză despre dezinteresul institutiilor pe tema informării publice, indiferent de subiect. Institutiile romanesti, de la presedinție la ultima instituție deconcentrată, au un uriaș dispreț pentru comunicarea către cetățeni. Un fenomen care poate naște monștii dezinformării si ai fake-news, cu efecte asupra sănătății țesutului social.”
—-
Dan Radu
Dan Radu este unul din veteranii presei locale din România, cu o experiență de peste 30 de ani, fost redactor șef și dezvoltator al rețelei de ziare locale Monitorul (18 publicații în 14 județe, dintre care și un cotidian local in limba maghiara) și publisher al rețelei de săptămânale Publimedia, divizie a Media Pro.
A coordonat si activitatea TVR Iasi, ca director, si pe cea publicistică din TVR, ca director de programe. La momentul actual editează revista industriei regionale de IT&Outsourcing PIN Magazine și a fost nominalizat membru supleant al Consiliului Național al Audiovizualului.
Face parte din juriul Premiilor Superscrieri, ediția #11.
📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc
Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.
Mihai Ghiduc: „Nu cred că e o supriză dacă spun că cele mai citite articole din ultimii doi ani de pe site-ul Mindcraft Stories au fost cele despre simptomele COVID-19. De fapt, am fi putut ghici cum evoluează un val doar după creșterea și descreșterea interesului pentru aceste texte. Vestea bună este că, în momentul de față, interesul pentru simptome e la unul dintre cele mai scăzute niveluri (și, nu, n-o să spun încă nimic de Omicron). Din fericire pentru Mindcraft Stories, scriem și despre alte lucruri.”
🔵 Metaversul între post-cyberpunk și post-pandemie, de Andrei Paraschiv
Andrei debutează pe site cu un text în care analizează lumea promisă de Metavers, așa cum e el gîndit acum de Mark Zuckerberg & co., și Metaverse-ul original, universul distopic imaginat de Neil Stevenson în romanul Snow Crash. Și o face din perspectiva felului în care Metaversul real ar putea schimba relația omenirii cu munca, dar și a diverselor probleme pe care un utilizator din lumea reală le întâmpină în utilizarea realității virtuale, probleme mult prea banale pentru ca un autor SF să le poată imagina.
🔵 Cer arzător, de Robert Silverberg
Dacă tot sunt la ficțiune SF, luna aceasta am publicat o povestire scrisă de un maestru al literaturii de gen în 1991, în traducerea lui Horia Nicola Ursu, care imaginează o lume a viitorului în care schimbările climatice au adus seceta în marilev orașe, iar vânarea de iceberguri, un fel de Moby Dick-uri ce astâmpără setea, pare a fi una din puținele soluții la îndemână. Povestirea e însoțită de un interviu în exclusivitate cu autorul și de o scurtă biografie a acestuia.
🔵 De la ciment viu la lemn transparent. 11 materiale care ar putea modela viitorul, de Adriana Moscu
Sci-fact este o rubrică în care adunăm la un loc informații despre o anumită temă din lumea științei sau tehnologiei. De data aceasta, Adriana a scris despre materiale mai mult sau mai puțin noi care ar putea schimba radical viitorul. De la grafen la lipici molecular și de la aluminiul transparent la cimentul viu, acestea pot apărea pe neașteptate în viața noastră și schimba totul, precum au făcut-o fierul, cuprul sau plasticul, atunci când au fost inventate. Nu știu dacă istoricii viitorului vor defini o Epocă a Aerogelului, dar ar fi una care ar suna cool.
🔵 Am putea trăi în anul 12021 și istoria ar avea mai mult sens, de Mihai Ghiduc
În acest text, fac o propunere modestă: haideți să adăugăm cifra 1 în fața anului anului curent pentru ca să nu mai spunem că Homer a trăit în anul minus 750 (da, știu că zicem 750 înainte de Hristos, dar, oricum, știai că nu există anul zero și asta complică toate calculele?). De fapt, ideea de a adăuga 10.000 de ani calendarului pentru a defini Epoca Holocenului sau Epoca Omului i-a venit unui savant italian, Cesare Emiliani. Și e o idee minunată.
🔵 Un gurmand la curtea domnească a lui Brâncoveanu, de Cosmin Dragomir
Cosmin nu e pasionat doar de bucătărie, ci și de scormonit prin arhive pentru a afla lucruri interesante despre lucrurile care se mâncau pe vremuri pe aceste meleaguri. Și dacă faptul că Brâncoveanu avea bucătari italieni și francezi și că a folosit furculița înaintea regilor Franței e un fun fact interesant, nu-mi iese din cap un lucru pe care mi l-a zis la telefon: pe vremuri, sarmalele se făceau cu ghimbir. Abia aștept să scrie despre asta într-un articol viitor.
Despre dezinformare
de Codruța Simina / Misreport
Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
👉 BBC relatează despre conspirațiile și falsurile care propulsează protestele referitoare la COVID-19 în Europa.
👉 O investigație realizată de MIT Technology Review care ne arată cum Facebook și Google finanțează industria conținutului fals.
👉 O analiză The Conversation spune că mai avem drum lung până la Inteligența Artificială care să ne protejeze de conținut fals.
👉 Cum e să fii reporter sau expert în combaterea dezinformării în mijlocul unui război informațional. (The New York Times)
👥 Rubrica In a Relationship
La final de noiembrie, In a Relationship a lansat PĂI, ȘI EU?, o campanie de conștientizare a agresiunilor la care sunt expuși tinerii în contextul pandemiei, atât în relațiile lor apropiate, cât și în cadrul școlii. PĂI, ȘI EU? ajută adolescenți, părinți și profesori să identifice abuzurile din propriile conversații despre vaccinare cu ajutorul a 6 spoturi video și le oferă suport emoțional în gestionarea acestor dificultăți, alături de un ghid în 10 pași pentru o conversație sănătoasă despre drepturi și vaccinare.
Înscrierile la ediția #11 a Premiilor Superscrieri sunt deschise până pe 31 ianuarie 2022.
Află aici detalii despre ediția curentă.
—
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești și Savantgarde pentru preluarea topului către mai mulți cititori.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.