8/8: Superscrierile lunii mai 2019 – selecție de Marius Comper


Data publicării: 08/03/2019

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.


Pentru realizarea topului vom avea câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care să scaneze aparițiile cu însemnătate din presa noastră.
Primul invitat este Marius Comper (membru al juriului Superscrieri, Editorial Associate @ NewsNow UK), citește best of-ul propus de el pentru luna mai.

”Cum vrem să arate România? Ce nu ne place, și dorim să schimbăm? În mai, dorința de schimbare a provocat cutremure pe scena politică, lucru reflectat și în materialele pe care le-am ales mai jos. De la problemele pe care le dorim rezolvate, până la exemple pozitive pe care le vrem emulate, superscrierile lunii mai oferă câteva răspunsuri la întrebările care au definit ultimele 30 de zile.” (Marius Comper)

Poți primi lista direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII MAI – selecție de Marius Comper

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Politica lui Cioloș
Vlad Odobescu, fotografii de Bogdan Dincă (Decât o Revistă)
https://bit.ly/2wKs8he

Acest articol va fi publicat în DoR #36.

„Mașina care-l duce pe Dacian Cioloș la întâlnirea cu simpatizanții PLUS din Râmnicu Vâlcea leagă curbe tot mai strânse către Dealu Negru. Husa cu sacoul de schimb se bălăngăne în spatele șoferului, lângă rucsacul fostului premier. E cald pentru începutul ăsta de martie, suntem prinși între tiruri, iar la viteza asta răzbat de prin mașini vecine muzici populare ce se-asortează cu fumul de mici din zare. Așezat pe scaunul din dreapta, cu telefonul în mână și cu o tabletă în brațe, Cioloș încearcă să dezamorseze un scandal nou-nouț.”


Drumurile și hoția
Alex Nedea, David Muntean (Recorder.ro)
https://bit.ly/2XwpEyT

„În luna februarie, Recorder a publicat investigația Dumnezeul achizițiilor, scoțând la lumină o mică parte din ceea ce se profilează a fi cel mai mare jaf din istoria recentă a României: Programul Național de Dezvoltare Locală, inventat de Liviu Dragnea și finanțat cu 10 miliarde de euro din bugetul României. În timpul care s-a scurs de atunci, am mers prin țară să cuprindem adevărata dimensiune a acestei afaceri.”


Bătălia pe adolescență
Diana Meseșan, ilustrații de Roma Gavrilă (Scena9)
https://bit.ly/2I3l8CV

„Articolul acesta a pornit de la o știre despre un nou opțional adresat liceenilor, Adolescență și autocunoaștere, aprobat în decembrie 2017 și introdus în școli începând cu 2018. Disciplina a fost recomandată la Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din 23 ianuarie 2018, ca parte a educației sănătoase pentru tineri.

De partea cealaltă, Daniela Drăghici, o activistă care luptă din anii ‘90 pentru dreptul la sănătate al adolescenților, a avertizat că opționalul e o disimulare a educației pentru sănătate, inclusiv cea sexuală, cu tentă religioasă. În plus, a semnalat că programa a fost aprobată fără o dezbatere cu specialiști și organizațiile cu experiență în domeniu.”


Comuna care a cheltuit cei mai mulți bani UE și atrage românii stabiliți în străinătate
România, te iubesc/Știrile ProTV
https://bit.ly/31fJbpv

„La 12 ani de la adererare, am contribuit cu peste 17 miliarde de euro, dar am primit, până acum, aproape 56 de miliarde de euro. Un sold pozitiv de peste 38 de miliarde de euro. Bani care au ajuns în marea și mica infrastructură, dar și în investiții private.
Despre Ciugud se ştie de ani buni că este comuna din România care a accesat cele mai mari fonduri europene. Cele aproape 30 de milioane de euro nerambursabili, investiţi până acum în localitate, au făcut ca mică localitate aflată la doi paşi de Alba Iulia să ofere condiţii pe care nu le găseşti în multe oraşe de la noi. Primarul e încă din 2000 la conducerea comunei şi îşi aminteşte că din prima zi de mandat s-a axat pe banii Uniunii.”




Reportaj video: Școli pierdute (în 360º)

Octavian Coman (Școala9)
https://bit.ly/2WWjc7j

„În satele depopulate ale României, școlile închise au devenit semnul decăderii comunităților. În comuna Dealu Morii din județul Bacău, directorul școlii și primarul sunt de-a dreptul pesimiști. Ei au toate motivele să fie îngrijorați. În 1968, când a fost reorganizată localitatea, satele care o compuneau aveau aproape 7.000 de locuitori. La ultimul recensământ din 2011, mai erau 2.700, iar acum, după estimările celor de la primărie, populația care trăiește efectiv în comună ar fi aproximativ 1.600 de locuitori.”


ISIS a folosit companii românești ca să-și finanțeze acțiunile! Libertatea e parte a unei investigații internaționale care arată cum banii plătitorilor de taxe finanțează grupări criminale
Laura Ștefănuț, Răzvan Luțac (Libertatea.ro)
https://bit.ly/2K6pfQO

„Ani la rând, România a fost țara cu cea mai proastă colectare a TVA dintre statele europene. O investigație lansată și coordonată de redacția germană Correctiv, căreia i s-a alăturat și o echipă Libertatea, arată cum banii cetățenilor sunt furați și folosiți pentru finanțarea mafiei, corupției și chiar a teroriștilor. Are loc cea mai mare fraudă financiară, din cauza căreia se pierd anual 50 de miliarde de euro în Europa. Cea mai comună schemă de fraudare se numește ”carusel”. În țara noastră lipsesc mecanismele de control, așa că inclusiv teroriștii folosesc companii românești ca să fure banii europenilor.”


Consilierul român de la Primăria orașului Castellón de la Plana
Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuț (Teleleu.eu)
https://bit.ly/2Zc7KSr

„Manuel Păduraru, membru în partidul spaniol Ciudadanos, e primul consilier străin de la Primăria orașului Castellón de la Plana, localitatea în care trăiesc 14.000 de români. A venit în Spania în 2004, când avea 24 de ani. Nu-i lipsea nimic în România: avea casă, mașină și o afacere în Târgoviște, dar se săturase de corupție. A găsit de lucru la negru în construcții în prima săptămână după ce a ajuns în Castellón. „În 2004, când am venit eu, nu era ceea ce vedem acum în Castellón – toată centura orașului nu exista“, spune Manuel Păduraru. „S-a construit mult cu românii, care au adus o contribuție mare la economia Spaniei.”

Acest articol face parte din seria Plecat, un proiect despre românii din diaspora.


Superscrierea lunii din presa locală: Cum moare un râu de munte. Exemplul Râului Mare
Traian Deleanu (turnulsfatului.ro)

https://bit.ly/2wHM1Wr

„Râul Mare – una din cele două ape de munte din care se formează Cibinul – este unul din primele râuri de munte ale județului Sibiu pe al cărui curs a fost construită o microhidrocentrală. La patru ani de la punerea în funcțiune, peste jumătate din indivizii speciei peşte de interes conservativ european zglăvocul (specie indicatoare pentru starea ecologică a râului) au dispărut. În paralel, cei care administrează microhidrocentrala restricţionează ilegal debitul minim care ar asigura o stare cât de cât bună a râului, pentru a direcționa mai multă apă în țeava de mari dimensiuni prin care râul curge pe o distanță de aproape cinci kilometri, înainte de a ajunge în centrala de producere a energiei electrice.”


Marius Comper este membru al juriului Superscrieri și curatorul topului din luna mai.

Este Editorial Associate la NewsNow.co.uk, unde combină cunoștințele editoriale și cele tehnice pentru a struni algoritmii ce adună știri și articole din toate colțurile lumii. Înainte de experiența londoneză a fost redactor șef la Descoperă.ro.
Pentru mulți dintre noi, profilul de Facebook al lui Marius Comper funcționează ca o agenție de știri 24/7. Un follow și ești abonat la breaking news de politică internațională, cultură, economie, ce mai mișcă în știință și curiozități din toată lumea – un platou de articole care să facă din tine un om mai la curent cu ce se-ntâmplă în jurul lui.

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. 

——–