8/8 Superscrierile lunii februarie: semn de cititor de la Luiza Vasiliu


Data publicării: 07/01/2020

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.

 

Pentru realizarea listei de recomandări avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii.

Invitata specială a lunii este Luiza Vasiliu, editor-coordonator Scena9 și om de Superscrieri cu multe premii mari la activ, dar și cu câteva ediții de jurizare. Îi super mulțumim pentru recomandări!

Luiza Vasiliu: „În luna în care parlamentarii au votat o lege prin care vor să cumpere o parte din presă cu o scutire de impozite, în cinematografele din România a intrat documentarul „colectiv”, de Alexander Nanau, unul dintre cele mai importante filme despre puterea jurnalismului apărute în ultimii ani. În „colectiv”, puterea asta stă în echipa Neag-Tolontan-Luțac, cei trei jurnaliști de la Gazeta Sporturilor (acum, și Libertatea) care în 2016 au scos la iveală dezastrul mortal din sistemul sanitar și tăcerea ostilă a autorităților. 

Cele 197 de articole din seria de investigații Colectiv care ne-au dat peste cap certitudinile au fost adunate recent pe https://colectiv.libertatea.ro/ și cred că ele trebuie să stea în capul listei de luna asta, și, în general, în capul oricărei liste de jurnalism independent de orice fel de interese în afara interesului public. 

Plus: o reverență avertizorilor de integritate, fără de care jurnalismul de investigație n-ar putea decât să zgârie suprafața lucrurilor.”


Poți primi lista cu cele mai însemnate 8 apariții din presă direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți cunoscuții să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII FEBRUARIE – #semn de cititor de la LUIZA VASILIU

Cum se transformă banii europeni în apă contaminată
Alex Nedea (Recorder)

„Am vrut să aflăm unde s-au scurs banii europeni care ar fi trebuit să îmbunătățească viețile a milioane de români și am descoperit o adevărată catastrofă: licitații cu câștigători cunoscuți dinainte, firme de partid care umflă prețurile de sute de ori, lucrări făcute doar pe hârtie și echipamente performante înlocuite cu cele mai ieftine instalații, rețele de apă care cedează la scurt timp după inaugurare sau care le livrează cetățenilor apă contaminată cu bacterii fecale pe post de apă potabilă, instituții de control politizate, asistând pasive la fraudarea fondurilor europene.”

video Omul cu valiza
Elena Dumitru, Mihai Munteanu, Sergiu Brega (RISE Project)

„Faceți cunoștință cu Sergiu Iordan, omul care ne-a adus #valiza Tel Drum: un monument de curaj pe feuda unei grupări de crimă organizată. Aceasta este perspectiva lui, de martor cu identitate protejată la DNA.”

Prahova, județ înecat în dejecții. Familia Cosma și scandalul care a zguduit DNA și SRI
Alex Dima (România, te iubesc/Pro TV)

Seria Județe la stăpân ajunge în Prahova, o zona cu un potențial uriaș, dar stăpânită de indivizi care o țin pur și simplu pe loc. Vorbim de politicieni corupți, oameni de afaceri și nu numai. Armate întregi de funcționari incompetenți. Rezultatul? Fonduri europene pierdute, lucrări care ar fi dus la dezvoltarea județului, blocate și o poluare masivă care ucide încet și sigur oamenii locului.”

POLITICA PĂCĂNELELOR. Un bluf liberal anunță intenția guvernării de a înlocui alocațiile cu vouchere
Diana Oncioiu (Dela0)

„Oameni de frunte ai guvernării PNL – premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii Violeta Alexandru și ministrul Finanțelor Florin Cîțu –  au luat poziții publice referitoare la posibilitatea înlocuirii alocațiilor pentru copii cu vouchere, cu justificarea (politică) că mulți părinți folosesc acești bani pentru alcool, tutun sau păcănele, și mai puțin pentru nevoile reale ale odraslelor.

foto Lucian Muntean

foto Lucian Muntean

13.000 de doze de vaccin au expirat în 2018, în grija Ministerului Sănătății
Codruța Simina (PressOne)

„Ministerul Sănătății nu are un sistem de monitorizare la zi a stocurilor de vaccinuri pe care le deține. Așa se face că în 2018, peste 13.000 de doze de vaccin au expirat în depozite, fără să fie înlocuite de altele aflate în termen de valabilitate. Informația este menționată parțial în raportul Curții de Conturi al României pentru anul 2018.

Vaccinul cu cel mai mare număr de doze expirate – tetravalent DTPa-IPV se administrează, de regulă, în jurul vârstei de 6 ani. Potrivit informațiilor publice publicate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, acesta oferă protecție împotriva următoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită.”

Cine sunt magistraţii care au decis că o fetiţă de 11 ani poate consimţi sexul cu un bărbat de 52 de ani
Adriana Oprea (Libertatea)

„Jurj Viorel, agresorul sexual de 52 de ani, a susţinut că «fetiţa l-a provocat să facă sex cu ea, deoarece era mereu îmbrăcată sumar». Iar magistraţii l-au crezut. Fetiţa de 11 ani a fost violată în curtea vecinilor, acolo unde mergea să se joace cu copiii care erau de-o seamă cu ea. La insistenţele lui Jurj, alţi cinci adolescenţi au agresat sexual minora. Pentru fapta lor, ei au primit nişte amenzi simbolice. Mai bine de un deceniu, fata s-a străduit să le demonstreze magistraţilor români că a fost victima unui viol. Doar trei din şapte judecători i-au dat până acum dreptate.” 

 

Femeile care au spus adevărul
Ioana Ulmeanu, Paul Petrache (ELLE România)


„Colectiv, un documentar necesar, care ne arată impactul tragediei din 2015 asupra întregului sistem de sănătate din România, ne prezintă și eroinele improbabile fără care nu am fi știut niciodată adevărul. Fiecare dintre personajele documentarului a contribuit la modul în care noi toți privim astăzi tema sănătății în România. Dar trei dintre ele, apariții mai degrabă discrete în film, au fost esențiale pentru a face lumină în modul în care funcționa (și încă funcționează) sistemul de sănătate. Numele lor sunt Camelia Roiu, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu, și toate trei sunt ceea ce se cheamă whistleblowers sau, cum se spune în română, avertizori de integritate. Asta înseamnă că au denunțat neregulile din spitalele în care lucrau.”


Primul episod din documentarul audio „100% legal”
Diana Meseșan, fotografii de Ioana Cîrlig, ilustrații de Roma Gavrilă (Scena9)

Industria îngrijirii bătrânilor austrieci se desfășoară sub brandul legalității. Pe Facebook, OLX sau alte platforme online găsești zilnic anunțuri noi cu locuri de muncă. Toate promit contract de muncă, siguranță și transparență. Am descoperit că există fisuri în discursul care promite 100% legalitate. În triunghiul format de firmele de intermediere din România, cele din Austria și firmele de transport se petrec multe abuzuri. «I-am trimis mesaje, am sunat, nu mi-a răspuns niciodată, niciodată. Baba m-o încuiat în cameră, avea demență. M-o încuiat în cameră. Am stat de joi încuiată până duminică.»”

 

+ BONUS DE LA FFFF
De mărțișor, mai punem pe listă un material (pe care Luiza nu l-a propus pentru că e editat de ea), dar pe care-l considerăm important, mai ales în aceste vremuri în care ne găsim tot mai legați de industria pharma:
Seria de investigații „Unde sunt pastilele”, de Victor Ilie (Inclusiv).

 


 

Luiza Vasiliu

În 2017 a devenit și editor coordonator al proiectului Scena9, platformă care radiografiază viața culturală din România (și nu numai). Timp de șase ani a semnat texte în Dilema Veche. Îi mai găsim semnătura în publicații autentice precum Casa Jurnalistului, Decât o Revistă sau Suplimentul de Cultură, dar și pe multele cărți pe care le-a tradus. Dă cu sfatul pentru platforma de jurnalism Inclusiv. A câștigat și jurizat la Superscrieri.

 

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA, SAVANTGARDE ȘI CĂRTUREȘTI PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.


Nu uita: