Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.
Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
Invitatul special care a ales cele 8 superscrieri ale lunii noiembrie este nimeni altul decât colegul nostru din FFFF, multidisciplinarul prieten Vlad Tăușance, strateg, creativ, scriitor, publisher și câte și mai câte. 🙂
Vlad Tăușance: „A fost o lună nebună. Într-o lume nebună. Am obosit de cât am alergat pentru a rămâne pe loc. Am ales câteva texte, fotografii și înregistrări care au reușit să ne priponească gândurile și să ne schimbe subiectele de discuție.
Am lăcrimat în tramvai la textul Elenei Stancu despre doi bănățeni cu frică de Dumnezeu și dragoste pentru copii și muncă. M-a rupt în două textul Elenei Zah, despre neliniștea credinței. Am văzut cum fluieratul în biserică al unui ardelean poate rupe scorurile în campanie electorală. Am redescoperit apa caldă și mersul la școală. Mergem înainte.”
SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE – SELECȚIE DE VLAD TĂUȘANCE
„Când dă prima zăpadă, vine tati meu acasă.”
de Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuț (Teleleu)
„Oana a alăptat-o pe Lucia, apoi a culcat-o lângă ea, ca în fiecare seară. Dimineața s-a trezit devreme, și-a sărutat fetița, a încărcat bagajele în mașină și a plecat la muncă în Germania împreună cu soțul ei, Stelian.
Când Lucia s-a trezit, și-a căutat părinții în toată casa. Nu s-a oprit din plâns în prima săptămână. Nu știa să vorbească, dar striga: «Mami, mami, mami». Bunica ei, cea care a rămas acasă cu Lucia și cu fratele ei mai mare, Stelian, nu știa ce să-i mai facă: fetița nu voia lapte din biberon și refuza supele și ciorbele. Fusese înțărcată și rămăsese fără părinți în aceeași zi. Noaptea, ca să adoarmă, bunica o punea la piept și fetița sugea, chiar dacă sânii bunicii n-aveau lapte.”
Mon âme frère
de Elena Zah, ilustrații de Natalia Radu (GEN, revistă)
„Am cunoscut un băiat acum doi ani: a fost prietenie la prima vedere, o iubire pură și platonică. Dar eu am crescut în miros de busuioc și de tămâie, ținând post și citind cărți religioase, iar la biserică și acasă am învățat că orientarea lui sexuală e un păcat împotriva firii.”
Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”
de Alex Nedea, David Munteam (Recorder)
„Politizarea instituțiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenței în funcții de conducere. Înseamnă și îngenunchierea celor competenți, a oamenilor care și-au construit cariere prin forțe proprii și care într-o zi se văd presați să se dea la o parte pentru a face loc pilelor de partid. Acești oameni se întorc acasă și trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcționează după niște valori răsturnate.”
Trandafir din clasa întâi și-a învățat mama să scrie. Învățătoarea sa îl primește în fiecare zi la ea acasă să-și facă temele și să mănânce
de Andreea Archip (Școala9)
„Trandafir are șapte frați dintre care cinci merg la școală. Zece suflete, în două camere, în frigul care se așterne peste Câmpulung Moldovenesc. Nu au toți dispozitive să se conecteze online. Învățătoarea lui, Nicoleta Bogoș, a decis să facă lecții cu el față în față, la ea acasă, ca să nu fie singurul din cei 31 de elevi din clasa ei care pierde materie.”
FOTO Oală, ibric, lighean: kit de trăit fără apă caldă
de Bogdan Dincă (Scena9)
„În ultimul an, apa caldă a început să dispară din ce în ce mai des din blocurile Bucureștiului. Am mers în cinci apartamente din patru cartiere, să documentez în imagini cum se schimbă viețile oamenilor când un lucru esențial, dar aparent banal lipsește.”
Sabina
de Ioana Moldovan (Documentaria)
„Vârful creionului se plimbă încet pe hârtie, încheind, nu tocmai în punctul de plecare, o formă lunguiață, rotunjită la capete. „E bun bandajul ăsta?”, o întreabă Sabina pe Barbie, păpușa ei blondă, cu păr lung, încâlcit. Răspunde ceva în numele jucăriei și dialogul continuă.
Sabina a împlinit nouă ani și este în clasa a treia la Școala nr. 2 din Jilava. Lumea Sabinei se împarte între școală și o cămăruță mică, cu pereți galbeni, unde locuiește cu părinții ei, în chirie. La măsuța pe care acum desenează, își face temele, mânâncă sau se joacă.”
Proaspăt! Sfertul Academic, o platformă nou-nouță dedicată antropologiei și un nou proiect de istorie recentă cu lentilă muzicală, Arhiva de sunet:
Dez-cetățenirea prin evacuare
de Irina Zamfirescu (Sfertul Academic)
„Doi ani, șapte evacuări, aproape 300 de oameni pentru care singura perspectivă a locuirii după evacuare a fost strada. Violența structurală din București este pe cât de subtilă în manifestări pe cât de evidentă atunci când ne uităm la evacuații orașului. Pentru acești oameni listele de așteptare pentru o locuință socială oferă dimensiunea dramatică a neputinței lor de a-și cere dreptul la oraș. Timp de doi ani de zile am fost printre câțiva dintre evacuații Bucureștiului pentru a înțelege mecanismele și neputința sărăciei, încremenirea încăpățânată a statului în politici neo-liberale sălbatice în domeniul locuirii și incriminarea sărăciei până la limita la care, pentru săracii Bucureștiului, este contestat chiar dreptul la familie.”
Ceaușeștii, zombii și elicopterul
episodul I
episodul II
de Roxana Bucată, Ionuț Dulămiță, Mihai Lukacs, Paul Breazu (Arhiva de Sunet)
„Unde avea Dan Iliescu (Timpuri Noi) înregistrări pe 17 decembrie 1989? Când a fost Silvia Dumitrescu foarte emoționată? Cât dura piesa 22 înregistrată de Doru Căplescu la TVR? Care este refrenul victoriei? Cum sună Revoluția pentru regizoarea Carmen Vidu? De ce se va întoarce blestemul împotriva noastră? Cine purta deux-pièces-uri și noduri la gât? Când îl resuscitează Romeo Fantastik pe Ceaușescu și de ce? Cum a îmbogățit Gabi Molotov de la Dead Ceaușescus folclorul Revoluției? Cu ce este asociat elicopterul? În ce se transformă vechea nomenclatură pentru Terror Art? Ce își doreau Sarmalele Reci după ce l-au dat jos pe Ceaușescu? Ce făcea istoricul Mihai Burcea când începea piesa „Nicu Ceaușescu Președinte”? Ce comunist încă există în tine? Ce întrebare sinceră și-a pus NANE?”
BONUS
Avioanele americane, tot de la Arhiva de Sunet
—-
VLAD TĂUȘANCE
Vlad este designer de experiențe de învățare și consultant de strategie în comunicare. Face parte din echipa Fundației Friends For Friends și este publisher al platformei de știință și tehnologie, Mindcraft Stories. În ultimii ani, a fost alături de organizații neguvernamentale din țară în proiecte de comunicare, branding și strângere de fonduri, colaborând cu finanțatori precum Romanian-American Foundation și Fundația pentru o Societate Deschisă. Ocazional semnează în calitate de scriitor și jurnalist.
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale, FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești, Savantgarde și Monday Memo pentru preluarea topului către mai mulți cititori.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.