Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.
Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
Invitata specială care a ales cele 8 superscrieri ale lunii septembrie, este Codruța Simina, jurnalistă PressOne. Îți recomandăm să te abonezi la MISREPORT – newsletterul ei săptămânal despre dezinformare, pe care îl realizează împreună cu Rubrika.
Codruța Simina: „Selecția pe care am îngrijit-o pentru luna septembrie e un tablou cu noi, în care detaliile sunt cele care ar trebui să ne dea frisoane. De la ingeniozitatea de a fura și a manipula, la lipsa de grijă pentru celălalt, la indolența autorităților, unele materiale vorbesc despre lăcomia și lipsa noastră de umanitate. Un soi de rinocerizare sau banalizare a nepăsării față de ceilalți – un lănțișor care se termină de multe ori cu cel mai dureros eșec al sistemului: moartea.
Altele vorbesc despre abuz – puterea exercitată discreționar asupra celuilalt – și urmele pe care le lasă. Despre singurătatea și disperarea în care ne cufundăm uneori – viața este și despre asta – și cum ne găsim drumul înapoi. Spre noi înșine.
Și nu în ultimul rând, am ales podcastul Alegeri în marile orașe pentru că el vine cu o rezervă de optimism. De potențial.
Am ales materiale documentate minuțios și care au ceea ce numim noi, în Ardeal, zvâc! – încăpățânarea autorului de a dezvălui exact acele detalii care ne fac să vedem irizațiile profunde ale lumii în care trăim.”
SUPERSCRIERILE LUNII SEPTEMBRIE – SELECȚIE DE CODRUȚA SIMINA
Afacerile puterii și ale opoziției: Firea Tunului
de Ana Poenariu, Roxana Jipa (RISE Project)
„A fost odată un samsar care, după ce a fraudat litoralul românesc, a dat un tun spectaculos în București. Administrația Firea l-a vegheat protector pas cu pas.
Miza aranjamentului se ridică la 50 de milioane de euro, bani plătiți de Primăria Capitalei pentru 5,6 hectare. Pretextul este conservarea unui parc din nordul orașului.
Suma însă este dublă față de prețul pieței, iar toată combinația imobiliară a fost pregătită minuțios pentru momentul exproprierii.
Am analizat istoricul fiecărei tranzacții din acest caz și am descoperit o grupare organizată de profitori, formată din oamenii primarului Firea, o fostă iubită a lui Codrin Ștefănescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibașei din Târgoviște, un deputat, un șef de clan iranian, rechini imobiliari faimoși și o armată de interpuși.”
Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.
de Ioana Burtea, ilustrații de Andreea Cristea (Decât o Revistă)
”Dacă nici măcar în familia ta nu poți să ai încredere să te crească în siguranță, atunci în ce să mai crezi și cum să îți trăiești viața?
Am vreo 13 ani. Probabil e vară, pentru că e cald noaptea. Strada e pustie, tramvaiele nu mai trec. Mă uit în jos, la strada portocalie, și mă ia amețeala. Picioarele lungi și slabe mi se bălăngăne peste pervazul pe care stau în fund. Mă aplec un pic, ca să văd mai bine, să calculez distanța. De la etajul cinci am șanse destul de bune, dar nu știu. Dacă îmi rup doar câteva oase?”
foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor
de Diana Oncioiu & Vlad Stoicescu (Dela0.ro), Jakab Villő Hanga (Átlátszó Erdély), Andreea Pavel & Cristian Leonte (Info Sud-Est), Ionuț Benea (Ziarul de Iași), Tudor Chiriac (Monitorul de Botoșani), Vasile Hotea-Fernezan (TVR Cluj) – publicat pe Dela0.ro
„După cazul fetei de 17 ani incendiate în județul Mehedinți, ne-am întrebat cum funcționează în general – și cu ce rezultate – mecanismele instituționale ale statului de cercetare și soluționare a infracțiunilor la viața sexuală. Date valabile pentru ultimii cinci ani și jumătate, obținute și prelucrate în cadrul unui efort jurnalistic colaborativ național, dau în premieră imaginea de ansamblu a unui sistem care nu reușește – în 80% din cazurile care i se semnalează – să facă dreptate victimelor.”
Interlopul anonim de la Antena 3
de Mihai Munteanu (RISE Project)
„RISE a avut azi două discuții cu Valentin Daniel Bololoi. În prima, reporterii au pretins că lucrează la Antena 3 și că doresc să programeze, tot “anonim”, un interviu similiar cu cel de ieri. Bololoi a fost de acord.
A doua convorbire a fost inițiată de el, după ce ne-a verificat în prealabil la postul TV și a realizat că s-a deconspirat.
Ascultă ce spune Bololoi.”
CAMERA ASCUNSĂ. La trei ani de când a fost trimis în judecată pentru 31 de violuri, guru Bogdan Giuseppe racolează fete în Piața Unirii, sub ochii autorităților
de Venera Dimulescu, Matei Bărbulescu, foto/video Mircea Topoleanu (Libertatea)
„Trei jurnaliști au urmărit situația unui proces care s-a stins în indiferența publică și în liniștea justiției române. Trimis în instanță în 2017 pentru 31 de violuri, 23 de agresiuni sexuale și alte infracțiuni, un bărbat atrage în continuare victime, iar poliția nu le-a spus reporterilor nici măcar dacă el este sub control judiciar.”
Podcastul On The Record: seria Alegeri în marile orașe
de Anca Simina (Recorder)
„Un mare oraș e facut deopotrivă din piatră și asfalt, din zgomote sâcâitoate, din oameni și, inevitabil, din alegerile lor”.
Despre București, Cluj, Iași și Timișoara, cu invitați speciali: gazetarul Cristian Tudor Popescu, muzicianul Tudor Chirilă, politologul Sorin Ioniță, vloggerul Mircea Bravo, jurnalistul Mihnea Măruță, universitarul Daniel David, fostul senator Péter Eckstein-Kovács, poetul Robert Șerban, scriitorul Mircea Mihăieș, universitarul Vasile Popovici, actorul Ovidiu Mihăiță, scriitorii Florin Lăzărescu și Liviu Antonesei, profesorul Alexandru Călinescu și ziaristul Toni Hrițac.
De ce nu poartă românii mască
de Dani Sandu (Mindcraft Stories)
„Pe măsură ce numărul de cazuri de COVID-19 crește îngrijorător, tot mai puțini oameni poartă mască în magazine și alte locuri unde ar trebui să poarte. Reticența de a contribui la binele comun și o viziune depășită despre masculinitate sunt câteva dintre explicațiile acestui comportament.”
foto: Lucian Muntean
Cum ajungi să mori în România dintr-o întrerupere de sarcină pe bani puțini
de Ioana Epure (PressOne)
„O femeie din Băicoi, în vârstă de 45 de ani, însărcinată în 12 săptămâni, a murit la începutul săptămânii, în urma unui chiuretaj efectuat într-un cabinet medical particular din Ploiești.
Medicul care a realizat chiuretajul, Virgil Mircea Burciu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru că lua bani de la paciente în schimbul unui avort la cerere, pe vremea când era angajat al spitalului din Vălenii de Munte.
După ce a fost constatat decesul femeii, doctorul Burciu a decis, pe loc, să dea familiei înapoi suma plătită pentru chiuretaj: 500 de lei.”
—-
Codruța Simina
Jurnalistă la PressOne. Are 15 ani de presă şi a trecut prin toate nivelele decizionale: de la reporterul care caută ştirea, la editorul care o livrează cititorului şi de la redactor-şef adjunct la consilierul editorial care alege strategia de rezonanţă cu publicul. A scris două cărţi de poezie şi a câştigat un concurs de debut.
Împreună cu Rubrika, realizează Misreport, un newsletter săptămânal cu și despre fake news, în care deconstruiește și explică dezinformări și știri virale. Te poți abona aici.
—-
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale, FAN Courier și Kaufland.
Mulțumiri: Pagina de Media, IQads, Cărturești, Savantgarde și Monday Memo pentru preluarea topului către mai mulți cititori.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.