8/8: Superscrierile lunii iulie 2019 – selecție de Emilia Șercan


Data publicării: 08/03/2019

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Medlife.


Începând din această vară, pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună sub Topul Superscrierile Lunii.
Invitata acestei luni este Emilia Șercan (președinta juriului Superscrieri, jurnalistă de investigaţie, colaboratoare PressOne, lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti), iar mai jos găsești best of-ul propus de ea.

Poți primi lista direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.

 

SUPERSCRIERILE LUNII IULIE – selecție de Emilia Șercan

Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.

Pe Bune cu Elena Calistru
Andreea Vrabie (Decât o Revistă)
http://bit.ly/2OORl6e

„În 2012, într-un moment în care își pierduse încrederea că poate produce o schimbare reală cu ajutorul unui ONG și se pregătea să se mute în altă țară, niște taxe pe care a trebuit să le plătească ANAF-ului au împiedicat-o pe Elena Calistru să-și cumpere o pereche de pantofi roșii. E o poveste pe care a tot repetat-o și pe care acum colegii o roagă să nu o mai spună, dar așa a pornit împreună cu Cosmin Pojoranu Funky Citizens.”


 

Cum e să adopți un copil în România de pe lista celor refuzați de alte familii
Andrada Lăutaru, Iulia Roșu (VICE România)
http://bit.ly/2MMl6ly

„În prezent, România are peste 50 de mii de copii instituționalizați. 1 251 de copii au fost adoptați în România în 2017, dintre care 257 proveneau de pe lista de greu adoptabili. În ultima zi a anului trecut, în Registrul Național pentru Adopții, erau înregistrați 3 123 de copii adoptabili. 2 508 erau încadrați ca greu adoptabili, conform Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopții (ANPDCA).”


Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit și pe câți bani
Codruța Simina (PressOne)
http://bit.ly/2YyWm7A

„Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, se află în top 5 al entităților care au sponsorizat conținut marcat drept publicitate politică în ultimele 30 de zile, pe Facebook-ul românesc.”


Trei dosare în care justiția română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT și FBI
Adriana Oprea, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan, Delia Marinescu (tolo.ro)
http://bit.ly/2GTEGIU

„După ani de investigații, zeci de interceptări telefonice ale DIICOT și sute de nume de victime furnizate de FBI, cei 7 lideri ai clanurilor craiovene Chiciu și Sărdaru au fost achitați.”


De unde vin numele cartierelor din București
Maria Persu (Scena9)
http://bit.ly/2OI0o91

„Ce spun numele cartierelor și străzilor despre istoria unei comunități urbane? De la strada Chiristigiilor din Obor, la Piața Hitler sau Raionul V. I. Lenin, schimbările de regim politic și-au pus amprenta asupra Bucureștiului.”


Cum trăiește și muncește un procuror tânăr în România
Ioana Burtea, fotografii de Andrei Pungovschi (Decât o Revistă)
http://bit.ly/2KlzEHd

„Arina Corsei Vultureanu are 30 de ani, doi copii și 700 de dosare de soluționat. Este ceea ce se numește „procuror de urmărire” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.”

Textul are și variantă audio.


Derapaj grav la Trinitas, radioul Patriarhiei. Despre sex, viol și musulmani. Sarcina după un viol: poate e un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete
Petrișor Obae (Pagina de Media)
http://bit.ly/2MMm1Cw

„«Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.»
Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei. Nu orice preot, ci prodecanul Facultății de Teologie!”


VIDEO. Amber Galloway, femeia care a spart barierele sunetului la Electric Castle: „Pentru a dansa nu ai nevoie de urechi“
Alexandra Constanda, Dorin Constanda (Adevărul)
http://bit.ly/2KxCpE3

„Amber Galloway Gallego (42 de ani), cea mai cunoscută interpretă din lume în limbajul semnelor, a vorbit despre experienţa de la festivalul Electric Castle din acest an, acolo unde, împreună cu echipa ei, a urcat pe scenă şi «a tradus» concertele pentru persoanele cu deficienţe de auz. Electric Castle a devenit, astfel, primul festival din România accesibil persoanelor hipoacuzice.”


Curatorul acestei luni este Emilia Șercan. Una dintre cele mai respectate, perseverente și inimoase jurnaliste din România, și nu o spunem doar noi, ci cam toată lumea care o cunoaște și o citește. Pentru munca ei neîntreruptă, Emilia a câștigat premiul onorific Personalitatea anului la Premiile Superscrieri 2016, iar în 2019 este președinta juriului.

O puteți citi pe PressOne, dar și în cartea Superscrieri 2.0 (2015-2017), unde este una dintre cei 30 de super-autori, cu un material despre plagiatul lui Gabriel Oprea care a declanșat la timpul lui o reacție în lanț. Este și lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, unde crește următoarea generație de jurnaliști de investigație.

VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

MULȚUMIM, MONDAYMEMOIQADSPAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.

Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. 

——–