Luna octombrie grupează cele 8 superscrieri două câte două (plus 1 bonus). Pentru că începem iar să ne întrebăm când a trecut și anul acesta, îți propunem 4 topic-uri care distilează câte ceva din esența timpului și a lucrurilor pe care le construim pe seama lui.
Le mulțumim jurnaliștilor neobosiți și te invităm să citești lista noastră de recomandări lunare.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și recomandăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.
SUPERSCRIERILE LUNII OCTOMBRIE
Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.
Bombonici de pe pământ românesc
100 de ani de invidie la români
PressOne, documentare istorică Dumitru Lăcătușu, voce Mircea Dinescu
https://goo.gl/udc13M
Regina Maria și Carol al II-lea. Ion Iliescu și Regele Mihai. Și alte cazuri celebre de invidie din ultimii 100 de ani.
Lucian Bran pe urmele meteoriților din România
Andra Matzal, Scena9
https://goo.gl/csZwv6
În istoria recentă, lumea a început să înțeleagă fenomenul și comunitatea se folosește de el pentru a-și crea un renume. Dacă ar fi să mă refer la urmele lăsate de meteoriții pe care îi fotografiez, satul Mociu, din județul Cluj, este localitatea vedetă în acest caz. Acolo, echipa de fotbal se numește AS Meteor și în centrul localității există un birt numit Terasa Meteor. Astrul a lăsat o amprentă și asupra Clujului, unde există Restaurantul Meteor și un hotel cu același nume.
BONUS: Prof. Nicolae Hurduc: „Mie îmi este foarte greu să cred că omul se trage din maimuţă”
Interviul realizat de Andrei Mihai pentru Ziarul de Iași prezenta în premieră declarația-dumă a celui ce urma să fie numit chiar a doua zi noul ministru al Cercetării.
Cum ne ajută copiii să ne creștem pe noi
Monolog despre acceptare. Ce-i de făcut când fiul tău îți spune: „Tată, sunt gay”
Cristian Delcea, Mihai Voinea, Recorder.ro
https://goo.gl/PKTMUt
De aici începe o poveste incredibilă despre îndoieli, jenă, prejudecăți și, în final, despre înțelegere, toleranță și acceptare. După ce a ieșit din fumoarul institutului și și-a revenit din șoc, Liviu Coman a realizat că, deși cunoștea termenul, nu știa nimic despre homosexualitate: „Ce e asta? E o toană, un moft… E permanent, e ceva temporar… Ce urmează?”
#12 Cum înveți răbdare și îndârjire de la un copil prematur
Ana Ciobanu & Oana Sandu, podcastul „mame”/DoR
https://goo.gl/SWkD8x
Bianca Poptean e jurnalist de 18 ani și e mama lui Teo (16 ani) și a lui Mihai (9 ani). E de asemenea director de comunicare al Asociației Unu și Unu. Iar toamna aceasta începe un master în Psihopedagogia scolii incluzive ca să învețe cum să-l sprijine și mai bine pe Mihai, fiul ei cel mic care s-a născut la 27 de săptămâni și 1100 de grame cu șanse minime de supraviețuire. Peste toate acestea, e și mamă singură.
O conversație despre lupta pentru viața unui copil și ce sacrifici pe drumul acesta, despre singurătatea și izolarea pe care le poți simți când alți părinți își feresc copiii de copilul tău și despre cum ajunge munca să-ți fie momentul de relaxare al zilei.
Nesfinți „părinți” feat. System Error
Diana Oncioiu, Să fie lumină
https://goo.gl/mrcswp
Cu alte cuvinte, filantropia de milioane a Bisericii Ortodoxe, făcută cu „jertfă, efort și grijă față de popor”, este finanțată, în procente însemnate, și din bugetele centrale și locale. Dimensiunea exactă a contribuției publice în totalul filantropic anunțat anual de BOR nu o știm și nu o putem stabili, pentru că Biserica Ortodoxă alege lipsa de transparență până și în ceea ce privește activitatea sa social – filantropică.
Mirela Neag, Răzvan Luțac, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan, Libertatea
https://goo.gl/wa8UvZ
Libertatea începe un ciclu de articole care expune unul dintre secretele murdare ale justiției din România.
Chiar și când procurorii aduc probe indiscutabile și adulții își recunosc vina de a fi agresat sexual copiii, judecătorii le dau infractorilor pedepse fără executare!
Jurnal de traume
Am fost închisă la Spitalul Obregia și am văzut cum statul își bate joc de bolnavi
consemnat de Delia Marinescu, VICE România
https://goo.gl/5tJAnR
Când pacientele cu schizofrenie severă începeau să urle și să se bată între ele, pe motiv că te-ai uitat ciudat la mine sau mi-ai luat lucrul ăla, veneau infirmierele și paznicii. Le legau de pat şi le lăsau să urle. Noi ne duceam să le vedem. Arătau ca și cum ar fi fost răstignite. Făceau pe ele, făceau spume la gură, iar asistentele le lăsau, practic, să se consume de la sine. Le-am întrebat de ce și mi-au zis că așa e procedura. O pacientă foarte violentă ajungea să fie legată de pat cam în fiecare zi. Pentru noi, celelalte, era o traumă.
Colectiv: ce s-a schimbat în 3 ani
Matei Bărbulescu, PressOne
https://goo.gl/twC6wt
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 au murit 64 de oameni. Anul trecut, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis, iar numărul morţilor a ajuns la 65.
Cum ne-a schimbat şocul #Colectiv în acești trei ani?
Ce-am îmbunătățit și ce nu? A plătit cineva pentru durerea a sute de familii și pentru traumatizarea unei ţări întregi?
Și, dacă mâine s-ar întâmpla ceva similar, am fi mai pregătiți să facem față?
——–
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
MULȚUMIM,
BRD – Groupe Société Générale PENTRU SUSȚINEREA STRATEGICĂ A ÎNTREGULUI PROIECT SUPERSCRIERI
MONDAYMEMO, IQADS, PAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU SUSȚINERE MEDIA.
——–
P.S. Nu uitați, aplicațiile la Premiile Superscrieri #8 sunt deschise până la finalul anului, cu premii mai multe și mai mari. Detalii aici. Gala de Premiere va avea loc în primăvara lui 2019, iar pentru 17-18 noiembrie 2018 pregătim mini-congresul de new journalism Zilele Superscrieri ed. II. Detalii în curând.