Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender și Kaufland.
Pentru realizarea selecției avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în lista Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.
În această ediție:
- cele 8 recomandări, selectate de Maria Angele
- best of Mindcraft Stories
- din Misreport, despre Dezinformare – Codruța Simina
- recomandare de Podcast
În continuare, pentru a curatoria superscrierile lunare, invităm autori din NOUA GENERAȚIE. Maria Angele este și ea printre premianții ediției trecute Superscrieri, cu un material din publicația Gen, revistă.
Maria Angele „Fiindcă sfârșitul anului înseamnă, de cele mai multe ori și pentru mulți dintre noi, mai mult timp cu familia, sărbători, constanta afirmație că trebuie să fim mai buni (nu trebuie, dar ar fi frumos să încercăm – nu doar în decembrie), iar începutul următorului an e înfățișat printr-o puternică simbolistică a regăsirii de sine, a noilor începuturi, am ales articolele care m-au ajutat să nu o iau razna prin tot tumultul de emoții și pretenții ale lunilor decembrie și ianuarie.”
SUPERSCRIERILE LUNILOR DECEMBRIE + IANUARIE
SELECȚIE DE MARIA ANGELE
Cum arată Crăciunul pentru un cuplu gay din România
Oana Brîndușe (GEN, revistă)
„Pe drum, Cristi și Paul îmi povestesc despre cum se schimbă total atmosfera într-o încăpere când menționează că sunt gay. Cum unii nu pot și nu fac efortul să accepte. Cum e mai ok decât acum zece ani, dar încă mai e mult de lucru.”
Sarmale, cozonac și „fake news”
Dana Coțovanu, ilustrații de Fernando Diaconu (Scena9)
„În viața reală nu există report, block, hide post sau unfollow. Aici există fie comunicare, de oricare ar fi ea, fie abținere. Dar despre dezinformare, totuși, cum vorbim? Indiferent dacă o facem cu familia sau cu prietenii, cum ne raportăm la subiectul ăsta global? Cum îl așezăm politicos pe masă, între felul principal și desert?”
Ligia-Verkin Keșișian este energie și emoție pură. Portret de poetă
Denisa Răduțî (Aivi Media Hub)
„Aceasta este Ligia, cea care nu și-a dorit să fie poetă și nu dorește nimănui asta, dar este ceva ce ce i-a venit natural și o face să fie ea însăși. Nu îi e ușor, mai ales în România, și totuși este foarte implicată în „viața de cameră” indusă de proiecte largi, care reunesc laturi diferite ale nivelelor de înțelegere. Pictorul Henry Matisse spunea „Creativitatea necesită mult curaj” și, spun eu, un know-how al vieții cu manual integrat, cât să te păstreze la marginea nebuniei. Și Ligia e structurată în atât de multe paralelisme, încât e aproape jignitor să încerci să o definești.”
Un scriitor sloven vorbește despre șocuri, jocuri și focuri de armă
Ionuț Sociu (Scena9)
„A fost riscantă alegerea unui astfel de titlu, dar în același timp un astfel de titlu violent reprezintă o cheie pentru felul în care poate fi citit romanul. Pentru că dincolo de violența care îți sare prima dată în ochi, ajungi să descoperi că personajul principal – cel care povestește aici e un băiat plin de furie, dar care e de fapt timid, speriat și nesigur. Ceea ce te face să te atașezi de el. Mesajul cărții e cu totul opus titlului. Iar cititorii se prind repede de asta.”
Ce nu se spune în familiile noastre
Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuț (Teleleu)
„Mama lui Cosmin e mereu emoționată când ne vede prima oară după mult timp și nu știe ce să facă cu mâinile, câtă ciorbă să ne pună în farfurii, dacă mâncăm cu sau fără pâine. Uită să pună pe masă murăturile și ardeiul iute, își amintește și sare de pe scaun, tocănița se prinde puțin, pentru că focurile sunt date prea tare. Cosmin cere palincă, îi toarnă în pahar și o pune să dea țoiul peste cap, iar după ce mama lui spune „Aaah, rea îi!”, înseamnă că o parte din emoții s-au risipit.”
Foto: © Justoomm | Dreamstime.com
Repetiție la vaccinare: Farmaciștii vor să ne protejeze de gripă. Statul nu se grăbește să-i ajute
Ani Sandu (PressOne)
„Pentru farmacista din Codlea, imaginea programului de până acum rămâne cea a primei femei pe care a imunizat-o. Își amintește cum a ieșit pe ușă bucuroasă, cu certificatul de vaccinare în mână.
„Ne vedem la anul!”, i-a zis farmacistei în semn de rămas bun.
Era o promisiune că și în sezonul viitor se va imuniza tot la ea.”
De ce avem nevoie de comunități
Ștefania Gârțu (nouă)
Iar, din punctul meu de vedere, majoritatea acelor obiective nu au cum să coexiste cu această dezvoltare. Avem nevoie de dezvoltare socială, pentru binele oamenilor, nu pentru profitul corporațiilor. Chiar și așa, eram curioasă să văd cum se va desfășura evenimentul, cât și cu ce idei o să vină oamenii. Curiozitatea a lăsat loc pentru situații neașteptate.”
Teach for CATTIA
Timea Honț (Scena9)
„Într-un open space cu pereți de sticlă și stâlpi groși de beton se instalează mese de cocktail îmbrăcate în materiale lucioase. Printre ele, doi copii se fugăresc cu plușuri în brațe, altul gonește pe o bicicletă roșie de plastic. „Велосипед на вулиці” („Cu bicicleta în stradă!”) strigă o femeie către ei și arată spre ieșire.”
—-
Maria Angele
„Studiez româna și germana la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, scriu în timpul liber și am câștigat Locul III (Premiile Superscrieri, Ediția #11): Închide ochii și imaginează-ți un măr. Poți? – (Gen, revistă).”
📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc
Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.
Mihai Ghiduc: „În Egipt a început COP 27, conferința dedicată schimbărilor climatice care e perturbată de război și criza economică. E o temă care ne-a preocupat mult anul acesta, la Mindcraft Stories, și care va continua să ne ocupe timpul – sper să venim cu informații interesante, chiar de la fața locului. Până atunci, iată o listă de articole publicate în ultima lună, care s-ar putea să te intereseze.”
Mihai Ghiduc: „Un nou an, noi articole, noi subiecte. Partea bună a faptului că Mindcraft Stories este un site de știință și tehnologie este că găsești destul de des unele pozitive. Cu observația că, desigur, trebuie să iei uneori o pauză și să analizezi și noile probleme care apar o dată cu noile descoperiri și inovații. Iată cinci texte care merită citite publicate în luna ianuarie pe Mindcraft Stories.”
🔵 Pompele de căldură. Cum funcționează și cât de eficiente sunt, de Ionuț Preda
O posibilă soluție la problema schimbărilor climatice, dar și a facturilor crescute, ar putea fi pompele de căldură. Ionuț a analizat care este situația în momentul de față și care sunt șansele să fie adoptate de români.
🔵 Europa își întreabă cetățenii cum să limiteze risipa alimentară, de Mihai Ghiduc
Un nou model de guvernanță participativă este testat de Uniunea Europeană. Grupuri de dezbateri la care sunt invitați cetățeni aleși (aproape) aleatoriu vor feri recomandări celor care urmează să scrie legi pe anumite teme. Cum ar fi, în cazul de față, felul în care UE va încerca să diminueze risipa alimentară.
🔵 David Hilmers, astronautul cu o a doua carieră în medicină, de Dara Pătrașcu
Dara este încă elevă de liceu și debutează în Mindcraft Stories cu un interviu cu David C. Hilmers, un astronaut cu patru ieșiri în spațiu (inclusiv prima misiune spațială de după dezastrul Challenger), care a decis, la 40 de ani, că este un moment foarte bun să devină medic.
🔵 Polenizatorii prosperă în orașe, în ciuda declinului global, de Elena Iulia Iorgu
Un fenomen oarecum neașteptat, o creștere a numărului speciilor de insecte în zonele urbane, datorată biodiversității urbane, este analizat de cercetătoarea Elena Iulia Iorgu de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
🔵 Paradoxul inteligenței artificiale: mai puțin control, la fel de multă responsabilitate, de Cristina Voinea
Cristina Voinea, de la Centrul de Etică Aplicată a Universității București, scrie despre o temă extrem de discutată în ultimele luni: inteligența artificială. Cine deține responsabilitatea atunci când o IA face greșeli? Și de ce sunt oamenii care o gestionează, în condițiile în care controlul asupra acesteia este limitat?
Despre dezinformare
de Codruța Simina, în Misreport
Misreport este un newsletter săptămânal cu știri despre știri false, realizat de jurnalista Codruța Simina și Rubrika.
Abonează-te aici la newsletterul Misreport ca să fii la curent cu dezinformările.
Follow Misreport pe Facebook pentru și mai multe updates.
ChatGPT pare să performeze atunci când i se cere să creeze informații false. (Futurism) …și tot The Conversation explică pe larg de ce nu ar trebui să vedem ChatGPT ca pe o „sursă de informații”. …între timp, OpenAI a lansat un tool care permite utilizatorilor să distingă între textul generat de programe care folosesc tehnologie AI și cele create de oameni. (Axios) Artifact e o rețea socială nouă, creată de fondatorii Instagram. Potrivit acestora, Artifact va fi dedicată consumatorilor de știri și nu va permite crearea așa numitelor „bule” în care utilizatorii sunt expuși doar la informațiile care le validează credințele. (Financial Times) |
🎧 PODCAST
Vast and Curious, cu Andreea Roșca
MĂDĂLINA MARCU. ARTA DE A CERE, LECȚIA DE UN MILION DE DOLARI ȘI PRINCIPII CARE MULTIPLICĂ ȘANSA DE A OBȚINE BANI ȘI SPRIJIN
Recomandăm acest episod din podcastul Vast and Curious al Andreei Roșca, cu the one and only Mădălina Marcu, în special oamenilor din alte organizații, cu care suntem „colegi de suferință” când e vorba de adunat resurse pentru proiecte. 🙂
Mădălina are două decenii de experiență în a cere. Este primul consultant român în filantropie și cofondator al Școlii de Fundraising. Este director de dezvoltare a resurselor la Asociația pentru Relații Comunitare, organizație care a creat principalele mecanisme care fac azi posibile campaniile e donații. Acum zece ani, ARC a realizat ceva ce părea imposibil: să ridice un fond de un milion de euro pentru o organizație nonprofit. Mădălina a consiliat și îndrumat zeci de organizații și sute de lideri pentru a deveni mai eficienți în a cere și în a da.
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender și Kaufland.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.