Superscrierile lunii noiembrie, selecție de Bianca Albu


Data publicării: 12/12/2022

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice –susținut de Bitdefender și Kaufland.

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii. Te poți abona la newsletter aici.

În această ediție:

  • cele 8 recomandări ale lunii noiembrie
  • best of Mindcraft Stories
  • deschidem înscrierile la Premiile Superscrieri ed #12

Pentru că odată cu această ediție a newsletter-ului lansăm și Premiile Superscrieri #12, a cărei temă este NOUA GENERAȚIE, o avem ca invitată pentru selecția Superscrierilor lunii noiembrie pe Bianca Albu – jurnalistă tânără, care a câștigat premiul I la Superscrieri #11 categoria Debut jurnalistic și care, în prezent, s-a alăturat echipei RISE Project.

Bianca Albu:
„Textele lunii noiembrie nu sunt doar foarte bune, ci reușesc să surprindă punctul în care se află România la 104 ani după Marea Unire. În spatele paradelor militare fastuoase găsim o țară săracă, needucată, blocată în paradigme din trecut și guvernată mai degrabă prin promisiuni decât prin fapte. Articolele din listă scot la suprafață atât probleme sistemice, cât și povești individuale ale unor oameni care au avut de suferit tocmai din cauza acestor probleme neadresate, nerezolvate. Cu alte cuvinte, un cerc vicios care, odată cu trecerea a încă unui 1 Decembrie, continuă să funcționeze nestingherit.”

SUPERSCRIERILE LUNII NOIEMBRIE
SELECȚIE DE BIANCA ALBU

Să fii sărac e o rușine
Andreea Vîlcu, ilustrații de Mihaela Paraschivu (DoR)

Am 26 de ani și sunt pe cale să-mi achit ultimele datorii. Doar că mi-e frică de ce urmează, pentru că am învățat să trăiesc doar cu ele. Toată viața am crescut cu datorii. Ale părinților mei, apoi ale mele. La întreținere, la magazine alimentare, la prieteni, la membri ai familiei, la bănci, la Provident, la colegi de muncă, la furnizori de cablu, net, telefonie, la amanet.”

foto presidency.ro

Patriotismul se odihnește. De Ziua Națională și în toate celelalte zile ale anului
redacția Dela0

„Căzută (an de an) în admirație și în paradă față de propriul trecut, România arată ca o țară incapabilă să articuleze și ceva viitor. Peste încă 104 ani, ea ar putea fi doar o amintire comemorată solemn cu fasole și epoleți.”

Catedra de abuz: „Au fost niște relații de iubire”
Ioana Moldoveanu, ilustrații de Wanda Hutira (RISE Project)

„Frica e încă acolo, înfiptă adânc în sufletul lor, chiar și la ani distanță.
Sunt foste studente la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – UNATC București. Au deja o carieră: actrițe, regizoare sau scenografe.
În schimb, Bianca Stânea, absolventă de Regie, a renunțat. „Nu am mai făcut niciodată teatru”. 
A acceptat să vorbească despre asta în fața camerei. Celelalte povestesc ce au pățit, dar nu vor să apară cu numele lor. 
Le e frică că nu vor mai primi niciun rol, le e teamă de ce vor crede ceilalți – rude, prieteni, colegi, public.
În ultimele șase luni am discutat și înregistrat zeci de studente, absolvente și profesori din UNATC, din generații diferite. Pentru mărturiile publicate există alte voci care le susțin, chiar dacă nu se regăsesc toate în text.”

Ministerul Afacerilor Externe refuză să spună dacă România a utilizat softuri de spionaj. Comisia PEGASUS suspectează toate statele UE că au folosit spyware
Attila Biro (Context.ro)

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat, la solicitarea Context.ro, să spună dacă instituțiile din România au cumpărat sau utilizat softuri de spionaj. MAE a colectat răspunsurile unui chestionar trimis de o comisie de anchetă a Parlamentului European în legătură cu utilizarea softurilor de spionaj de instituțiile din țara noastră. Un raport preliminar și o investigație jurnalistică arată că sunt indicii puternice că o variantă a unui spyware a fost utilizată și în România. „Nu avem toate datele pentru că nu le-am primit de la statele membre, dar putem să spunem cu siguranță că sunt folosite în toate țările UE”, a declarat pentru Context.ro Sophie in ‘t Veld, raportorul comisiei PEGA care anchetează la nivel european acest fenomen.”

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, sustine o conferinta de presa la sediul ministerului din Bucuresti, joi 6 octombrie 2022. Inquam Photos / George Calin

 

Probele care demonstrează că ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
Emilia Șercan (PressOne)

„Ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei;
Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.”

„Tu când te măriți?”
Maria Amarinei, fotografii de Herve Bossy (Scena9)

Am petrecut o lună în comunele Telciu și Romuli din județul Bistrița-Năsăud, unde am documentat motivațiile femeilor din rural pentru a se căsători. M-a interesat parcursul mariajelor la sat, proporția în care femeile au luat în considerare divorțul în anumite cazuri și factorii care le-au convins să renunțe, cel mai adesea, la gândul de a se despărți de soții lor.”

foto Hepta / Mediafax

On the Record: Un an cu Nicolae Ciucă: lehamite și un premier de carton
Anca Simina (Recorder)

Atent de aproape trei decenii la politică și la societate, jurnalistul Liviu Avram – redactor-șef adjunct la „Adevărul” – pune cap la cap, în acest episod On the Record, motivele pentru care nu ne putem totuși permite să ignorăm realitatea: cu un premier șters care conduce la ordin, indecizia și tăcerea au ajuns politică de stat, iar rețelele de corupție din Justiție se întăresc în fiecare zi.”

foto Tamaki Sono / Flickr

Guvernul orbilor: problema mamelor minore trenează de două decenii, dar Cabinetul Ciucă susține că are mijloace eficiente de intervenție
redacția Dela0

„Guvernul României nu consideră oportună înființarea unui Registru național al gravidelor și mamelor minore, deși România este țara cu cele mai multe adolescente care nasc din Uniunea Europeană, iar intervenția executivă în monitorizarea și combaterea fenomenului e ca și inexistentă, statul mulțumindu-se de ani de zile să înregistreze scriptic o parte din cazuri, fără a oferi servicii concrete de suport.”

—-

Bianca Albu
„Am început să fac jurnalism la Buletin de București, în urma unui training la care am aplicat întâmplător. Din pandemie m-am concentrat mai mult pe investigații legate de corupție sau achiziții publice. Anul acesta am intrat în echipa Rise Project. În 2020 am primit premiul „Best Newcomer” de la Free Press Unlimited, iar în 2022 am câștigat premiul pentru debut jurnalistic acordat de Superscrieri.”


 📡 Best of Mindcraft Stories
recomandat de Mihai Ghiduc

Mihai Ghiduc ne recomandă materialele lunii din Mindcraft Stories – publicație online de știință și tehnologie, unde este redactor-șef.
MS este un hotspot BRD – Groupe Societe Generale, iar FFFF este partener strategic și gardian al proiectului, cu rol de management și dezvoltare editorială.

Mihai Ghiduc: „În timp ce pregătim o recapitulare a evenimentelor importante din știință, tehnologie sau mediu în 2022 (de săptămâna viitoare, pe site), mi-am făcut timp pentru o listă cu ce am mai publicat interesant în ultima perioadă.”

🔵 Cele mai agresive 10 specii invazive din România și De ce nu e șacalul o specie invazivă?, de Adriana Moscu
Adriana a scris despre o cercetare făcută de un grup de specialiști români despre cele mai agresive plante și animale invazive, dar asta a stârnit nedumeriri printre unii cititori: de ce nu este și șacalul pe listă? Răspunsul a venit de la aceeași specialiști.

🔵 De ce e mai bine să lași frunzele sub copaci decât să le strângi?, de Oana Racheleanu
Textul de față poate (și ar trebui) să pormească o discuție mai complexă despre felul în care arată parcurile românești și care este, cu adevărat, rolul administrațiile publice în îngrijirea lor.

🔵 ChatGPT e o fereastră asupra viitorului și ce-am văzut îmi dă sentimente amestecate, de Mihai Ghiduc
Am scris despre noua „amenințare” sau noul „ajutor” reprezentat de modelele de limbaj, acum că toată lumea are acces la ChatGPT, modelul OpenAI care a adunat peste 1.000.000 de utilizatori în nici o săptămână.

🔵 UE: Dependența de gazele naturale încetinește tranziția spre energie regenerabilă, de Anca Iosif
Întoarsă de la COP27, Anca a scris despre dilema prin care trece Europa: în timp ce se vrea accelerarea trecerii la energii regenerabile, UE trebuie să găsească rapid surse alternative la gazul rusesc care nu mai este dorit din cauza agresiunii din Ucraina.

🔵 Robotul care rezolvă problema etichetelor greșite de pe rafturi, de Ionuț Preda
Un start-up românesc care deja produce roboți care testează fiabilitatea unor produse (apăsând, de exemplu, un buton de mii de ori pentru a vedea cât rezistă) lucrează acum la rezolvarea unei probleme din supermarket-uri: faptul că produsele au prețuri diferite la raft și la casa de marcat.


🐺 Premiile Superscrieri, ed. #12
Deschidem înscrierile


Tema cu care lansăm această ediției Superscrieri este NOUA/NOILE GENERAȚII, pentru că viitorul se bazează întotdeauna pe o generație bine pregătită.

Ne dorim să încurajăm noua generație de autori să își înfigă colții în toate poveștile care trebuie spuse.

Și noua generație de cititori să le devoreze.


🐺 VEZI AICI TOATE DETALIILE DESPRE EDIȚIE ȘI ÎNSCRIERI. 🐺


💌NEWSLETTER: Foaia de observație
de Sorana Stănescu
Ca să știi ce să faci când ești bolnav, chiar dacă acum ești sănătos.

📌cum să navighezi sistemul medical;
📌 ce drepturi și responsabilități ai, ca pacient;
📌 de ce servicii poți beneficia gratuit și probabil tu nu știi (consultații stomatologice și psihologice, anyone?) etc.

Abonează-te aici.


VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.

Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la voi pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de Bitdefender și Kaufland.


Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii. Te poți abona la newsletterul nostru aici.