Newsletter-ul Superscrierile Lunii ajunge la tine pe fiecare dată de 8, cu 8 recomandări jurnalistice – susținut de BRD-Groupe Societe Generale,
FAN Courier și Kaufland.
Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună sub Topul Superscrierile Lunii.
Invitatul pentru a realiza un best of 2 în 1, pentru lunile august + septembrie, este Teodor Tiță (fost jurat și președinte al juriului Superscrieri, unul dintre cei mai de bază susținători ai noștri).
Poți primi lista direct pe newsletter, în fiecare zi de 8 din fiecare lună. Te invităm să le urmărești, oriunde ai fi, și să-ți inviți toți amicii să o facă.
SUPERSCRIERILE LUNILOR AUGUST + SEPTEMBRIE – selecție de TEODOR TIȚĂ
Acest top reprezintă o listă de recomandări pentru public și de aprecieri față cei ce țin sus steagul meseriei de jurnalist. MAI MULTE DETALII AICI.
Secretele chiliilor
Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu (Să fie lumină)
Teodor Tiță: N-am să obosesc niciodată să recomand textele din proiectul “Să fie lumină” din mai multe motive. Primul și cel mai evident e că ele vorbesc despre o zonă de care o bună parte din presă se ferește. Aceea a complexului spiritual-religios a cărui influență în viața publică și privată e permanent subestimată. Al doilea ține de binele pe care, cu intenție sau fără, autorii îl fac instituțiilor despre care scriu. O invitație la atenție și la introspecție.
intro: „Justiția română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși.”
Cât mai trăiești pe Facebook după ce ai murit
Răzvan Băltărețu (VICE România)
Teodor Tiță: Viața înainte de singularitate
intro: Facebook mă întreabă, din când în când, dacă vreau să setez vreun contact moștenitor. Câmpul ăla încă e gol și va rămâne așa o vreme. Dacă l-aș seta și aș muri, acea persoană ar avea acces la contul meu, ca să informeze internetul că am murit și să-l păstorească în continuare. Dar dacă moare ea/el înaintea mea? Asta e una dintre grijile mele.”
La psihiatrie, în România, n-a venit nimeni să-mi spună: măi, băiatule, ești alcoolic
Iulia Roșu (VICE România)
Teodor Tiță: “Beau până mor și-am să mor ca n-am măsură”, ziceau Paraziții. Adevărat, dar suferi mult până ajungi acolo.
intro: „Tragedii precum cea de la Săpoca ar fi putea fi evitate dacă statul român ar recunoaște că alcoolismul este o boală.”
Școala pe care copiii s-au înfuriat
Venera Dimulescu, fotografii de Andrei Pungovschi (Scena9)
Teodor Tiță: Orice articol despre copii furioși își are locul într-un top.
intro: „Am fost la școala din Clejani, care a fost distrusă săptămâna trecută de trei copii, să particip la slujba de binecuvântare a instituției, după ce a fost reparată. Preotul n-a mai venit, dar autoritățile au defilat cu acuzații și prejudecăți prin fața elevilor pe care îi au în grijă.”
AUDIO „I-a trecut glonțul pe lângă cap lui nevastă-ta”
Diana Meseșan, ilustrații de Roma Gavrilă (Scena9)
Teodor Tiță: Măcar pentru paragraful ăsta: “Femeia povestește despre toate astea la mijloc de iulie anul acesta, într-o cameră unde mai mulți pisoi se joacă și se ascund pe sub scaune și cuverturi. E camera unde a intrat în comă la finalul lui 1987, după zece zile de hemoragie.”
intro: „Era iarna lui ‘87, în ultima zi când la Cinema Feroviar din București rula un film cu arte marțiale pe care fiul Ancăi Moșneguțu ținea la nebunie să-l vadă. Femeia de 25 de ani și-a adunat toate puterile, «cu șapte pachete de vată» la ea, și-a luat copilul la film. Cu mai mult de o săptămână în urmă, Anca își provocase un avort acasă, care dusese la o infecție. «Septicemie», explică aceasta la distanță de aproape 32 de ani. «Medicul nu era în țară și am tot zis că poate, poate. Dă-i cu antibiotic. Hemoragie. Dă-i și dă-i. Am stat, cred, vreo zece zile.»”
Site-ul Coaliției conduse de Alexandru Cumpănașu e copiat după site-ul SRI
Codruța Simina (PressOne)
Teodor Tiță: Structura sau design-ul unui site oarecare n-ar trebui să fie subiect demn de citit. Și totuși e. Ridicolul românesc e pe cât de scump pe atât de inabil. A, și nu lipsesc rușii.
intro: „PressOne a descoperit că site-ul oficial al Coaliției a fost realizat prin copierea site-ului Serviciului Român de Informații (SRI). Astfel, toată structura site-ului CNMR este identică cu cea a site-ului SRI, multe bucăți din conținutul acestuia fiind pur și simplu clonate în site-ul CNMR.”
Liceeni în grevă pentru mediu
La realizarea acestui material au contribuit Nicoleta Coșoreanu și Oana Barbonie, din redacția Școala9 și patru eleve de liceu care au participat la marș: Teodora Bercea, Alexandra Boboc, Maria Comărniceanu și Cătălina Perju (Școala9)
Teodor Tiță: Got Greta?
intro: „Câteva sute de elevi au ieșit în stradă în București să atragă atenția asupra schimbărilor climatice. Știu că ei sunt generația care va avea de suferit de pe urma lor.”
The Book of Prince
Dan Piepenbring (The New Yorker)
Teodor Tiță: Unul în engleză din presa altora. Voi fi iertat. Dar e frumos dacă îți place Prince. Sau dacă scrii. Sau dacă trăiești o vreme în preajma unei personalități copleșitoare
intro: „Prince had grand plans for his autobiography, but only a few months to live.”
Curatorul acestei luni este Teodor Tiță. Teo a fost alături de Superscrieri încă de la primii pași ai proiectelor pe care le-am creat sub această umbrelă, iar la edițiile 2016 și 2017 a fost președintele juriului.
Biografie: Jurnalist, a fost redactor-șef la Europa FM, a lucrat la BBC World Service, Digi24 și altele. A colaborat cu mai multe publicații tipărite și online. Autorul rubricii „Contraintuiția” din Dilema Veche. Îl găsiți zilnic pe blogul incentru.ro sau pe Twitter.
VEZI AICI SUPERSCRIERILE LUNILOR TRECUTE.
MULȚUMIM, MONDAYMEMO, IQADS, PAGINA DE MEDIA și SAVANTGARDE PENTRU PRELUAREA TOPULUI CĂTRE MAI MULȚI CITITORI.
Împreună cu reprezentanți ai juriului & ai comunității Superscrieri, scanăm aparițiile cu însemnătate din presa noastră și distilăm un best of de 8 materiale din noul jurnalism românesc, pe care-l trimitem pe newsletter, în fiecare zi de 8 ale lunii.
——–